Koaksiyel Kablolar Nedir ?
Koaksiyel Kablolar Nedir ?
Zayıf akım kablolar sınıfından olan koaksiyel kablolar radyo frekansların taşınmasında kullanılan özel bir kablo türüdür. Daha açık bir şekilde belirtirsek, bu koaksiyel kablolar, UHF veya VHF gibi çok yüksek frekanslı akımları, çok yüksek frekanslardaki analog sinyallerin taşınmasında kullanılır ve koaksiyel kablonun akımın yönünün saniyede milyonlarca kez değiştirdiğini düşünürsek kullanımı oldukça verimli bir kablo türüdür. Çok farklı türde koaksiyel kablo tipleri bulunmaktadır.
Koaksiyel Kablo Yapısı
Fiziki yapı olarak iç içe dört maddeden meydana gelen koaksiyel kabloların en iç kısmında kalan yerde bakır veya diğer iletkenlerden oluşan canlı hat dediğimiz sinyali taşıyan kablo hattı bulunur ve bu hattı çevreleyen bir yalıtkan madde vardır.
Genelde polietilen (PE “polietilen malzemesinin elektriksel yalıtkanlığı çok yüksek olduğundan dolayı bu polietilen malzemesinden yapılan dış yalıtkanlar, ortalama -55 ila +85 Cº olan ortam sıcaklığındaki alanlarda
kullanılırlar”) veya teflon (PTFE)’den üretilen bu yalıtkan maddenin çevresinde ise iletkenlerden meydana gelen, ince varak da denen bir örgü bulunur ve mevcut bu örgü topraklanmış durumdadır. Kablonun en dış kısmında da koruyucu bir kılıf bulunur ki bu koruyucu olan dış kılıf kablonun korunması sağlayan bu yapı genel olarak PVC gibi bir maddeler kullanılır. Burada PVC ile yapılan dış yalıtkanların -40 ila +80 Cº arasında olduğu ortam sıcaklığında
rahatlıkla kullanıldığını düşünürsek, koaksiyel kabloları oldukça dayanıklı bir kablo haline getirir.
Burada çok önemli olan bir kısım vardır ki, o da; koaksiyel kablonun iletkenlerden oluşan örgü kısmının topraklanmış oluşudur. Bu iletken örgünün topraklanmış olması, kablonun elektromanyetik bir alan oluşturan ortamdaki cihazların yakınından etkilenmeden geçebilmesine olanak sağlaması açısından çok önemli bir detaydır. Diğer bir yandan bahsini ettiğimiz koaksiyel kablolardaki bu yapı kabloların kendi kalınlığında olan diğer kablolara kıyasla daha elastik olmasını sağlar ki bu da çok önemli bir özelliktir.
Koaksiyel Kablolardan Bazıları
Tamtel Kablo farkı ile en üst kalitede üst düzey bir ürün olarak üretilen koaksiyel kabloların en fazla ve en verimli kullanıldığı yerler SMATV olarak adlandırılan Merkezi Uydu Anten Sistemi ve CATV olarak adlandırılan Kablolu TV uygulamalarıdır. Koaksiyel kablolar Kablolu TV uygulamalarında görüntüyü dağıtıma ve görüntüyü alma da kullanılırlar.
Koaksiyel Kablo Özellikleri ve Çeşitleri
Koaksiyel kablolar, kabloların çaplarına göre çeşitlere ayrılırlar. Burada Koaksiyel kablonun çapı, sinyal yayılma mesafesini ve empendansını doğrudan etkileyen bir unsurdur. Bu bilgiler ışığında koaksiyel kablolar Thick Coax olarak bilinen kalın koaksiyel ve Thin Coax olarak bilinen ince koaksiyel olarak iki gruba ayrılırlar.
Kalın Koaksiyel ‘Thick Coax’ Kablolar
Yaklaşık olarak 1 cm kalınlığında olan kalın koaksiyel kablolar, ethernet ağ sistemlerinde kullanılan bir kablo türüdür. Kalın koaksiyel kabloların sarı renkteki kılıfından dolayı “Yellow Ethernet” yani yaygın olarak sarı ethernet olarak da isimlendirilirler ve bu şekilde bilinirler.
10Base5 Ethernet olarak nitelendirilen IEEE standartlarındaki kalın koaksiyel kablolar bu özellikleri ile 10 Mbps hızında veri transferi yapabilirler. 10Base5 ismindeki Base, kablonun temel bant veri transferi için kullanıldığını belirtir. Base den sonraki 5 rakamı da kalın koaksiyel kablonun 500 m uzunluğa kadar sağlıklı ve kaliteli bir şekilde veri transferi yapabildiğini belirtir. Kalın koaksiyel kabloların iç iletkenini dış ortamdaki nemden korumak amacı ile fazladan koruyucu bir dış plastik tabaka ile kaplanmıştır.
İnce Koaksiyel ‘Thin Coax’ Kablolar
Thin Coax kablolar ince ethernet kablosu olarak da bilinirler. Ethernet sinyallerini taşımak için kullanılan ince koaksiyel kablolar RG-58/U sınıfında yer alan kablolardır. 50Ω empedansa sahip olan ince koaksiyel kablolar maksimum 200 metre uzunluğa kadar kullanılabilirler.
10Base2 Ethernet olarak nitelendirilen IEEE standartlarındaki ince koaksiyel kabloların son kısımdaki 2 rakamı bu kabloların ortalama 200 m uzunluğa kadar sağlıklı ve kaliteli bir şekilde veri transferi yapabildiğini belirtir.
İnce koaksiyel kabloların siyah renkteki kılıfından dolayı “Black Ethernet” yani yaygın olarak siyah ethernet olarak da isimlendirilirler ve bu şekilde bilinirler.
Yaklaşık çapının 0.64 cm olması bu kabloyu kalın koaksiyel kablodan daha esnek hale getirerek daha kolay bir şekilde kurulabilir olmasını sağlamaktadır.
Tamtel Kablo şirketimiz kaliteli koaksiyel kablo üretimi ile yurt içi pazarı başta olmak üzere yurt dışı pazarında da çok önemli bir üretim payına sahip bir %100 yerli Türk markasıdır.