fbpx
Çalışma: Pazartesi'den Cuma'ya 09:00-18:00 arası
 Zayıf Akım Kabloları Nelerdir?

Zayıf Akım Kabloları Nelerdir?

Zayıf Akım Nedir ve Zayıf Akım Kabloları Nelerdir?

Zayıf Akım Nedir?

Yapıların ve binaların içindeki bilgi akışının, iletişimin, güvenliğin düzenlenmesini ve yönetilmesine yardımcı olmayı sağlayan sistemlere zayıf akım sistemleri denir.

Unutulmaması gerekir ki, eğer yapıda zayıf akım sistemleri yoksa o yapı sadece betondan bloklardan veya ahşaptan kütüklerden ibarettir.

 

Zayıf Akım Kabloları Sistemi Nedir ve Zayıf Akım Kabloları Nelerdir?

Zayıf akım kabloları sistemi, insanlara zarar vermeyen derecede çok düşük gerilime sahip miktar üzerinden elektriksel akımları taşıyan bir elektrik altyapısıdır.

Zayıf akım kabloları sistemlerinin kapsamına giren kablo sistemleri sırasıyla şu şekildedir;

  • Güvenlik kamera sistemleri,
  • Yangın algılama sistemleri,
  • CO algılama,
  • Hırsız algılama,
  • Geçiş kontrol sistemleri (kartlı geçiş, turnike, parmak okuma, yüz tanıma, bariyer sistemleri),
  • Acil anons,
  • Telefon santrali,
  • Interkom,
  • Merkezi TV sistemleri,
  • Akıllı ev teknolojileri ve data/network altyapı sistemleridir.

Çoğunlukla bina içinde kullanılmakta olan zayıf akım kabloları sistemleri genelde 12V seviyesinde çalıştırmaktadır.

Ayrıca rezidans, hastane, üniversite, endüstriyel, AVM, kamu binaları ve spor tesisleri gibi insanların bir arada olduğu yapılarda zayıf akım kabloları sisteminin belirlenen yönetmelik ve standartlar dahilinde kullanımı çok çok önemlidir. Bu açıdan şunu diyebiliriz ki, binaların güvenli bir yer olması ve enerji verimliliği konusunda yüksek performans için zayıf akım kabloları sistemlerinin doğru planlanarak doğru bir şekilde uygulanması gereken önemli bir konudur.

zayıf akım kabloları nelerdir

zayıf akım kabloları nelerdir?

Zayıf Akım Kabloları Nelerdir

Standart hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru olan aletlerin çalışması adına kullanılan zayıf akım kabloları nelerdir sorusuna sadece en çok kullanılan zayıf akım kablo çeşitlerinden bir kısmını sizler için listeledik.

 

Zayıf Akım Kablo Çeşitleri

Aşağıda detayları ile listeleyeceğimiz zayıf akım kablo çeşitlerini inceleyebilirsiniz.

Koaksiyel Kablolar

İlk olarak 1930 yıllarında kullanılmaya başlanan koaksiyel kablolar, yapılar ve sistemler ağı içinde veri iletimi alanında geniş bir kullanıma sahiptir. Koaksiyel kabloların bu denli yaygın olarak kullanılmasının sebebi yüksek kapasitans değerine sahip olmalarıdır ve koaksiyel kabloların sağladığı yüksek frekanslardaki analog sinyalleri çok yüksek bir verimlilikle taşımasıdır.

Coaxiel adı ile de bilinen koaksiyel kablolar, bölümlerine göre farklı tiplere ayrılırlar. Dış iletkene göre, iç iletkenine göre ve plastik dış kaplamasına göre birçok çeşitte sınıflara ayrılmaktadır.

Ayrıca ekranlama olarak nitelendirilen özelliği bakımından da koaksiyel kablolar birkaç çeşitten oluşabilir. Kabloda ekranlama, kablo içindeki sinyalin dışarıdan gelen sinyaller ile kalitesini etkileyen dışsal faktörleri oluşan elektriksel gürültüden korunmasını sağlayan bir nevi kalkan görevini yapar. Bağlantılı olarak çift ekranlı koaksiyel kablolarda bu tüp elektromanyetik gürültüler minimum seviyededir.

 

Yangına Dayanıklı Kablolar

Günümüzde artık neredeyse her şey bir otomasyon ile yönetilmekte olduğundan diyebiliriz ki elektronik aksamlı sistemlerin olduğu her alanda her yapıda zayıf akım kabloları ve zayıf akım kablo sistemleri bulunması elzemdir.

Bu ayrıntıyı göz önünde bulundurarak, insan topluluğunun yoğun olduğu her alan ve her yapıda tercih edilmek durumunda olan zayıf akım kablolarının da ekstra özelliklerinin bulunması gerekmektedir.

Yangına dayanıklı kablolar daha özel malzemelerden üretildiğinden dolayı yanıcı ve zehirleyici gaz bırakmama özelliği sayesinde çıkan bir yangının artışını da engeller. Böyle bir kolaylık varken, çeşitli bina yapılarında insanların güvenliği ön plana alınarak mutlaka yangına dayanıklı kablolar tercih edilmelidir.

Yangına dayanıklı kabloların imalatında en çok kullanılan malzemeleri PVC, halojenden arındırılmış özelliği ile alev iletmeme ve yangına dayanıklı olması açısından önemli olan Halojensiz (HFFR-LSOH) ve Polietilen (PE) olarak sıralayabiliriz.

Yangına dayanıklı zayıf akım kabloları klor, iyot, brom ve flor gibi elementleri içermediğinden dolayı mevcut duman yoğunlukları da bir o kadar düşük olduğundan, bu yangına dayanıklı kablolar can ve mal güvenliği için sağladıkları avantajlar açısından çok önemli bir tercüh unsurudur.

 

Bileşik ve CCTV Kabloları

Aynı anda hem ses, hem görüntü ve hem de alarm gibi farklı verilerin gönderildiği, birden fazla kablonun birleşiminden oluşan CCTV kablo sistemlerinden olan 2+1 CCTV kabloları ses ve güç iletirken, 4+1 CCTV kabloları da aynı anda ses sinyallerini de iletirler.

Kemer kablosu olarak da nitelendirilen 4+1 CCTV kabloları görüntüyle aynı anda ses kaydı alabilir, dış kontaklara mikrofon bağlanan kameralarda da yine bu kamer kablosu olarak nitelendirilen 4+1 CCTV kablolarının kullanılması gerekir.

Teknik bir açıdan yaklaşırsak bir CCTV sisteminde kullanılan teknolojinin analog veya IP olmasına göre kamera, switch ve server cihazlarında kullanılan kablolar da değişiklik gösterir. Switch cihazından kameraya giden kablolardan CAT 6 Kablosu, LSZH 24 AWG olarak kullanılabilir.

 

Kontrol Kabloları

Zayıf akım kabloları grubunun bir üyesi olan kontrol kabloları, PVC kontrol kabloları ve halojensiz kontrol kabloları şeklinde bulunurlar. Kontrol kabloları yapılardaki çeşitli kontrol sistemlerinin sinyal aktarımları için kullanılır.

Kontrol kablolarının kablo kesiti, 300/500 V ile 0,14 mm² – 2,50 mm² aralığındadır. Çeşitli iletişim sistemleri, makineler, elektronik devrelerde daha çok tercih edilen zayıf akım kontrol kabloları, örnek olarak yapıda bir yangın olması durumunda kontrol kablosunun yanıcılığı düşük olduğunda ötürü az bir duman kalıntısı ile kendi kendine söner. Zayıf akım kontrol kablolarının en önemli özelliği de olası böyle bir yangın durumlarında zehirli veya aşındırıcı gaz salınımı yapmamasıdır.

 

Ses ve Görüntü Kabloları

Konferans salonları, kültür merkezleri, otel ve hastaneler, iş merkezleri, yayıncılık sektörü, spor stadyumları gibi ses altyapı sisteminin bulunduğu uygulama alanları çok geniş olan yerlerde ses ve görüntü kabloları kullanılır.

Zayıf akım kabloları sistemleri olarak da acil anons sisteminde uygulama loop veya zon olarak planlanmış olabilir.

Kartlı geçiş sisteminde de kullanılan ses ve görüntü kablolarının, kart okuyucular, manyetik kilit ve elektrikli kilit gibi birçok farklı işlevsel açıdan çok yararlı olan saha elemanı bulunmaktadır.

zayıf akım kabloları nelerdir
zayıf akım kabloları

BUS Kabloları

Sıkça kullanımı olan ve bina otomasyon sistemlerinde kullanılan BUS kabloları çok yüksek bir hızda veri iletimi yapabildiklerinden dolayı bu sayede BMS sisteminde sensör, aktüatör ve kontrolör gibi farklı otomasyon cihazları arasındaki bağlantıyı sadece tek hat şeklinde sağlamaktadırlar.

BUS Kabloları sağladığı uygun maliyetli ve kolay kurulum sayesinde sanayideki sektöründeki her türlü Proses Kontrol taleplerine de tam manası ile karşılık vermelerinin yanında ISO 11898 ve IEC 61158 kalite standartlarına göre belirli standartlara sahip kablolardır.

 

Yangın Alarm Kabloları

TS 2814 standardına uygun bir şekilde üretilen bu zayıf akım kabloları, yangın alarm ve yapının içerisinde santral ve abone dağıtım kablosu olarak kullanılır.

PVC, HFFR dış kılıflı tipleri ve tavlı, kalaylı iç iletkene sahip tipleri, ekranlı ve ekransız tipleri de bulunur.

Zayıf akım kablolarının bir diğer çeşidi olan yangın alarm kablolarında, yangın algılama sistemi dahilinde dedektör, flaşör, güç kaynağı, panel ve modül gibi bir çok Loop Elementi bulunur.

Listede olan bu elemanlar ve bulundukları metrajlara göre de farklı kablo tipleri veya kalınlıkları gerekebilir. Bu kablo tipleri ve kalınlıklarını şu şekilde açıklayabiliriz;

  • Öncelikle zayıf akım kabloları kapsamında yangın algılama sistemi Loop Hattı kablosu olarak, 8 mm² J-H(St)H FE-180 PH90 veya 1x2x0.8 mm² J-H(St)H FE-180 PH90 kullanılabilir.
  • Öte yandan karbon monoksit algılama sisteminde, panel besleme kablosu olarak 3×1,5 mm² NHXMH LSZH, saha elemanlarını dolaşan Loop Kablosu olarak da 5 mm²  LIHCH LSZH rahatlıkla kullanılabilir.

 

Enerji ve Tesisat Kabloları

Yapısı ne olursa olsun bina, iş merkezi, AVM vs. gibi yapıların genel zayıf akım kablo tesisatlarında ve yerel kablo şebekelerinde enerji ve tesisat kabloları kullanılır. Alçak gerilim kabloları, orta gerilim kabloları, tesisat kabloları ve yüksek gerilim kablolarını kapsayan 0,6 kV’dan 1kV’a kadar çalışma aralığı olan enerji ve tesisat kabloları kullanım alanlarına göre üreticiden ürettirilir. Enerji ve tesisat kabloları üretiminde aranan özellikler kısaca şu şekildedir;

  • İletken tipi,
  • Tesis tipi,
  • Yalıtkan tipi,
  • Gerilim değeri,
  • İşletme şartları,
  • Kullanım amacı.

 

Enstrümantasyon Kabloları

Ölçüm ve kontrol süreçlerinde analog ve dijital sinyal iletimini başarılı bir şekilde sağlamakta olan enstrümantasyon kablolarının kullanım alanlarını endüstriyel tesisler, kimyasal yerleşkeler, enerji üretim tesisleri, proses kontrol ve data süreçleri olarak sıralayabiliriz.

 

Gemi ve Yat Kabloları

Kısaca zayıf akım kabloları sistemlerinde marka seçimi kadar önemli olan ve gemilerin elektrik panolarında kullanılan hafif, uluslararası sertifikalara sahip olması gereken gemi yat kabloları, bu yönden denizcilik uygulamalarına özel yüksek standartlara sahip kablo türleridir.

Unutulmamalıdır ki kablonuz iyi olabilir fakat kabloları projelendirecek altyapı konusunda yetkin firma ve mühendislerin olması da projelerin uzun ömürlü ve yüksek verimlilikte olması açısından önemli bir konudur.

zayıf akım kabloları nelerdir
zayıf akım kablolar

1 Yorumlar

  • Hi, very nice website, cheers!

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir